Verlof aanvragen


Via onderstaande link kunt u een formulier downloaden om verlof buiten de schoolvakanties aan te vragen. Het aanvragen van verlof is aan regels gebonden welke u onder de download link kunt lezen.

Aanvraagformulier Buitengewoon Verlof [PDF document]


Bron: gemeente Amersfoort

Hoe handelt school bij verlof aanvragen?
OUDER(S) / VERZORGER(S)
Ouders moeten verlof van school voor hun kind officieel 8 weken van tevoren schriftelijk aanvragen. Bij onverwachte omstandigheden als ziekte of overlijden mag dit tot 2 dagen na het ontstaan van de situatie. Alle ouders kunnen verlof aanvragen voor gebeurtenissen waarop zij geen invloed hebben. Slechts enkele ouders kunnen vakantieverlof aanvragen wegens de aard van hun beroep (zoals seizoenswerk). Voor religieuze feestdagen hoeven ouders geen verlof aan te vragen. Zij mogen uiterlijk 2 dagen voor betreffende dag laten weten dat hun kind niet aanwezig zal zijn op school.

 

 
SCHOOL
Het hoofd van de school gaat over het al dan niet verlenen van verlof tot en met 10 schooldagen. Soms is deze bevoegdheid overgedragen aan locatie- of afdelingsleiders. Deze bevoegdheid betekent niet dat u per leerling vrijelijk 10 schooldagen verlof kunt verlenen. U bent aan regels gebonden:

Aanvraag:
Verlof op grond van Leerplichtwet artikel 11f: vakantieverlof wegens het beroep van ouder of verzorger.
Regels:

De aanvraag bevat bewijs (zoals een accountants- of werkgeversverklaring) dat het gezin in geen enkele vakantie in het schooljaar 2 weken weg kan, omdat dit tot grote bedrijfseconomische problemen leidt.
De aanvraag is niet voor de eerste 2 weken van het schooljaar en is voor hoogstens 10 schooldagen.
Het gaat niet om roosterproblemen bij de werkgever.

Aanvraag:
Verlof op grond van Leerplichtwet artikel 11g: gewichtige omstandigheden.
Regels:

De reden voor verlof ligt buiten de wil of invloed van ouders of leerling, bijvoorbeeld:
- huwelijk familielid t/m 3e graad: 1 dag
- huwelijk buitenland t/m 3e graad: max. 5 dagen
- ambts- of huwelijkjubileum (groot)ouders: 1 dag
- terminaal ziek familielid t/m 3e graad: max. 10 dagen
- overlijden familielid t/m 4e graad: 1 tot max. 5 dagen
- overlijden buitenland t/m 4e graad: max. 5 dagen
- verhuizen: max. 1 dag
- voldoen aan wettelijke verplichtingen: max. 10 dagen
De aanvraag bevat bewijs waaruit de reden voor verlof blijkt, zoals trouw- of rouwkaart, doktersverklaring.
Het gaat niet om de volgende redenen:
- familiebezoek in buitenland, reünie
- goedkope tickets, tickets zijn al gekocht of gekregen
- vakantiespreiding, verkeersdrukte, in konvooi reizen
- kroonjaren, sabbatical, verre reis

Het is belangrijk dat u de toekenning of afwijzing van het verlof goed documenteert voor het geval de Onderwijsinspectie u hier naar vraagt. Uw besluit moet (ook bij een mondelinge aanvraag) schriftelijk worden genomen en is alleen geldig wanneer u de bezwaarprocedure vermeldt.

Wanneer de leerling bij een afwijzing toch afwezig is van school, ook door een ziekmelding, dan stuurt u een verzuimmelding naar de leerplichtambtenaar.

Verlofaanvragen voor meer dan 10 schooldagen stuurt u meteen door naar de leerplichtambtenaar.

 

 
LEERPLICHT
U kunt voor verlofaanvragen voor 10 schooldagen en minder, advies aanvragen aan de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar beslist over het toekennen of afwijzen van verlofaanvragen voor meer dan 10 schooldagen. U ontvangt een kopie van dit besluit.

Verder behandelt de leerplichtambtenaar de verzuimmelding van school wanneer ouders bij een afwijzing van verlof hun kind toch van school hebben gehouden.

Bij luxeverzuim (verzuim wegens vakantie of bij afgewezen verlof) van maximaal 1 schooldag geeft de leerplichtambtenaar bij een eerste keer een schriftelijke waarschuwing. Bij een tweede keer of bij luxeverzuim van meer dan 1 schooldag maakt de leerplichtambtenaar meteen proces-verbaal op. Het Openbaar Ministerie beslist dan over een straf. Vaak is dit een transactievoorstel van ongeveer € 100,- per dag per kind.

Tot slot kan de leerplichtambtenaar de Onderwijsinspectie informeren wanneer blijkt dat de school meermaals onterecht verlof toekent of afwijst.

ONDERWIJSINSPECTIE
Wanneer school de regels rondom het toekennen en afwijzen van verlof niet juist hanteert, kan de Onderwijsinspectie per overtreding een boete van € 1.000,- opleggen aan het bevoegd gezag van school.