Hoe wij lesgeven
Hoe wij lesgeven
Wilt u weten wie ons team is en wat wij doen om uw kind te laten groeien?
Plusklas
Heeft uw kind meer uitdaging nodig? Misschien is een plusklas dan een idee.
Kanjertraining
Meer weten over kanjertraining?

Visie en missie
School op de Berg is een katholieke school waar kinderen het optimale van het onderwijs genieten en waarbij er wordt uitgegaan van de onderwijsbehoeften en mogelijkheden van het kind.
De kinderen worden gestimuleerd om hun talenten te ontplooien op cognitief, sociaal, emotioneel, creatief, fysiek en geestelijk gebied. De kinderen kunnen op een positieve manier samenwerken en -leven en respecteren de medemens. Aan het einde van de basisschoolperiode zijn ze gegroeid in zelfstandigheid en zelfbewustzijn en hebben een realistisch zicht op eigen kwaliteiten. De kinderen gaan met vertrouwen, nieuwsgierigheid en cognitief goed voorbereid het vervolgonderwijs en de maatschappij tegemoet. Ze bieden op eigen wijze een constructieve bijdrage aan de maatschappij.
Wij geven deze missie vorm door:
Kwalitatief hoogstaand onderwijs
Op de School op de Berg geniet het kind optimaal van het onderwijs omdat wordt uitgegaan van de onderwijsbehoeften en leerstrategiën van het kind. De leerresultaten zijn hoog. Wij bereiken dit door inzet van vakspecialisten en het werken met kwaliteitsgroepen.
Positief pedagogisch klimaat
De belangrijkste voorwaarde om je te kunnen ontwikkelen is dat het kind zich veilig en prettig voelt. Het onderwijs begint dus met het scheppen van een fijne sfeer, waarbij ieder kind op zijn eigen wijze onderdeel is van de groep. De leerkracht heeft oog voor de onderwijsbehoeften van ieder kind, zodat het kind zich competent voelt en zelfvertrouwen heeft.
Veelzijdig, duurzame en digitale leeromgeving
Op onze school worden de leerlingen gestimuleerd om hun talenten te ontplooien op cognitief, sociaal, emotioneel, creatief, fysiek en geestelijk gebied. Daarnaast willen we leerlingen ook voorbereiden op hun rol in de maatschappij.
HGW (Handelings Gericht Werken)
Ieder kind ontwikkelt zich van nature, is nieuwsgierig en wil dingen leren. Ieder doet dat op zijn of haar eigen wijze en tempo.
De School op de Berg is een school waar gewerkt wordt met een jaarklassensysteem. Maar aangezien de praktijk leert dat kinderen erg verschillen in ontwikkelingstempo wordt er op allerlei manieren en niveaus gedifferentieerd.
Om tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van ieder kind is een veilig klimaat nodig, waarbij vertrouwen in de ontwikkelkracht van het kind en de verbondenheid met elkaar een belangrijke plaats inneemt. Daarbij houden we de ontwikkelingen op sociaal-emotioneel gebied en de cognitieve capaciteiten van de kinderen zorgvuldig in de gaten door ze te observeren, te toetsen en de resultaten te registreren, om ze vervolgens om te zetten naar doelgericht handelen in de klas.
Tevens bieden wij de leerlingen een sterke basis, steun waar nodig en speciale hulp als het moet. Om de vakbekwaamheid van leerkrachten te versterken, maken we gebruik van elkaars kwaliteiten d.m.v. collegiale consultatie en de inzet van de specialisten.
Wilt u meer weten over HGW klik dan hieronder de uitgangspunten open of lees alle details in het Schoolplan.
Uitgangspunten van Handelingsgericht werken (HGW)
Om tegemoet te komen aan ieders onderwijsbehoeften werken we volgens de uitgangspunten van Handelingsgericht werken (HGW). Dit houdt in:
1. Ons handelen is doelgericht
Er worden hoge en realistische doelen gesteld voor een langere periode. Vanuit deze doelen wordt de ontwikkeling van de kinderen bewaakt. Doelen formuleren en opbrengsten analyseren.
2. Het gaat om afstemming en wisselwerking tussen kind en zijn omgeving
Hoe verloopt het contact en samenwerking met het kind, de groep en de ouders? Welke patronen zijn zichtbaar en wat doet de leerkracht daarmee? Afstemming op onderwijs/ opvoedbehoeften.
3. De onderwijsbehoeften van de leerling staan centraal
Wat heeft deze leerling/groep nodig om optimaal te kunnen ontwikkelen? Wat heeft de leerkracht nodig om dit kind te begeleiden om het doel te behalen?
4. De leerkracht én ouders doen er toe
Het belangrijkste instrument om goed onderwijs te realiseren is de leerkracht. De leerkracht is zich bewust van de invloed op het leren en het gedrag van de groep. De leerkracht benut die impact. Relatie leraar-leerling, onderwijsondersteunend gedrag van ouders en ondersteuningsbehoeften: wat hebben deze leerkracht en ouders nodig om… De leerkracht kan het verschil maken door aanpassingen te doen in pedagogische sfeer, instructie, organisatie, doelstellingen en hulp durven vragen.
5. Positieve aspecten zijn van groot belang
Uitgaan van wat wel werkt, geeft aanknopingspunten om zwakkere onderdelen te ondersteunen. Positieve kenmerken zien van de school, de leerkracht, de groep, het kind en de ouders.
6. We werken constructief samen
Samenwerken met collega’s, leerlingen en ouders. Ouders en kinderen zijn educatieve partners. Wensen en verwachtingen worden uitgesproken en serieus genomen. De leerkracht is de professional en handelt daarnaar.
7. De werkwijze van school is systematisch en transparant
Er zijn op school heldere afspraken over wie wat doet, waarom, waar, hoe en wanneer. Er is een duidelijke onderwijs- en begeleidingsstructuur waar iedereen zijn/ haar verantwoordelijkheid voor draagt.


Specialistenteam
Wij onderscheiden ons doordat we werken met een specialistenteam. Dit is een groep leerkrachten die zich gespecialiseerd heeft op een bepaald vakgebied.
We hebben één taalspecialist, 2 rekenspecialisten, 2 gedragsspecialisten, 2 kindercoaches, één motorisch specialist en één specialist begaafdheid.
Onze specialisten zijn bijna allemaal co-teacher.
Specialisten zijn betrokken bij het beleid op hun vakgebied. Zij zetten schoolbreed de lijnen uit samen met de kwaliteitsgroep. Ze begeleiden (groepjes) kinderen binnen of buiten de groep.
Daarnaast zijn de specialisten onmisbaar voor hun collega’s. Zij begeleiden en monitoren leerkrachten o.a. met het doorgeven van hun kennis binnen hun vakgebied. Dit kan zijn door workshops aan het team, of individuele hulp aan de leerkracht en d.m.v. co-teaching. De specialisten zorgen samen met de leerkracht voor implementatie in de klas en daardoor kunnen ook andere kinderen profiteren van de expertise.
De handelingsplannen voor de betreffende kinderen worden door de specialist gemaakt en met de leerkrachten besproken. De leerkracht blijft ten alle tijden eindverantwoordelijk over het kind en de groep.
In bijgaande folder kunt u meer over hun werk lezen.
Kangoeroeklas, Levellab en Plusklas
Verrijking en verdieping op de School op de Berg
Wanneer kinderen een hoog leertempo hebben en grote denkstappen kunnen maken, wordt hun werk gecompact. Een deel van de herhaling wordt geschrapt en daarvoor in de plaats wordt er uitdaging geboden in de klas. Wanneer deze uitdaging niet voldoende is, heeft School op de Berg een verrijkingsklas in de vorm van de Kangoeroeklas, Levellab en de Plusklas.
Kangoeroeklas
De Kangoeroeklas is voor kinderen uit groep 1, 2 en de eerste helft van groep 3. Naast dat we deze kinderen cognitieve uitdaging bieden, wordt er in deze groep ook gewerkt aan het ontwikkelen van executieve vaardigheden, werken ze samen en ontwikkelen we het creatieve denkvermogen. Dit doen we in de vorm van thema’s van ongeveer 6 weken.
Levellab
In Levellab worden kinderen uitgedaagd om nieuwe dingen te leren door te experimenteren, uit te proberen en fouten te maken. De kinderen werken samen, ontdekken en krijgen daarna een theoretische uitleg van wat ze gezien of ervaren hebben. Er wordt gewerkt in projectvorm, met steeds wisselende thema’s. Levellab is er voor kinderen uit groep 3 (tweede helft schooljaar) en groep 4 (eerste helft schooljaar). Levellab is één middag per week.
Plusklas
De Plusklas is er vanaf groep 4 (tweede helft schooljaar) tot en met groep 8, voor kinderen van School op de Berg en scholen uit de regio. De plusklas beslaat één dagdeel per week. Kinderen oefenen hier met vaardigheden op het gebied van leren leren, samenwerken, zelfstandig werken, plannen & organiseren en presenteren. Ze werken aan hogere orde denkvragen (analyseren, evalueren en creëren) en ze worden uitgedaagd om zichzelf te overtreffen. Kinderen oefenen met de executieve vaardigheden, krabbelen regelmatig uit de leerkuil en ontwikkelen een groeimindset. Er wordt gewerkt in drie blokken van ongeveer een uur: filosofie, leren leren en een uitdagend project. Alle informatie over de inhoud en opzet van de Plusklas kunt in vinden in de folder die u hier kunt downloaden.
Kosten
Voor deelname aan de Plusklas wordt een vergoeding gevraagd. Deze bedraagt € 25,- per dagdeel, deze kosten worden betaald door de thuisschool van de leerling. Aanmelding voor de Plusklas geschiedt via de school van de leerling. Plaatsing betekent deelname voor tenminste één jaar. Plaatsing is alleen mogelijk in augustus en januari.

Begaafdheid
De School op de Berg heeft het Certificaat Begaafdheids Profiel School. Het certificaat wordt door BPS (Begaafdheids Profiel Scholen) uitgereikt.
Dit houdt in dat School op de Berg een specialisme heeft in het begeleiden en lesgeven van meer- en hoogbegaafde leerlingen. We delen onze expertise ook met andere scholen.
Binnen de KPOA, de stichting waar School op de Berg onder valt, spelen wij een voortrekkersrol wat betreft de zorg voor excellente leerlingen. Waar nodig wordt voor leerlingen een apart leertraject opgesteld.
Ook behoort deelname aan onze Plusklas tot de mogelijkheden. Deze Plusklas is ook toegankelijk voor leerlingen van andere scholen.
Kanjertraining
Om optimaal te kunnen leren, is het van belang dat kinderen zich veilig en prettig voelen.
Wij zetten hiervoor de Kanjertraining in alle groepen in. De Kanjertraining is een training waarmee pesten kan worden aangepakt, het zelfvertrouwen kan worden verbeterd en waarbij ouders nadrukkelijk worden betrokken.
De Kanjertraining bestaat uit een serie wekelijkse lessen met bijbehorende oefeningen die de leerkracht in de klas geeft. Deze lessen kunnen zowel preventief als regressief ingezet worden. Het doel van de Kanjertraining is de sfeer in de klas goed te houden en/of te bevorderen.
Subdoelen hierbij zijn:
- Bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas
- Versterking van sociale vaardigheden bij de leerlingen
- Beheersing door leerlingen van verschillende oplossingsstrategieeen in conflicten
- Bewustwording van eigenheid bij de leerlingen: ik doe mij niet anders voor dan ik werkelijk ben
- Verantwoordelijkheid nemen
- Bevordering actief burgerschap en sociale integratie.
Meer informatie kunt u in deze folder lezen.


Electronische hulpmiddelen
School op de Berg ziet ICT als een belangrijk hulpmiddel bij het lesgeven. De school werkt daarom vanaf groep 1 met digitale middelen om leerdoelen te bereiken en kinderen te stimuleren.
In de kleutergroepen wordt gewerkt met touchscreens, hierdoor heeft de leerkracht een ’tool’ om instructies zowel visueel als auditief aan te bieden. De kinderen mogen, als ze in groepen zelfstandig gaan werken, ook zelf oefeningen doen op het schoolbord. In de kleutergroepen experimenteren we bovendien ook met i-pads, waarop allerlei educatieve spelletjes staan. De groepen 3 tot en met 5 hebben de beschikking over voldoende laptops/devices om kinderen meerdere keren op een dag extra verwerkingsopdrachten te laten maken.
Eigen device
In de groepen 6 tot en met 8 heeft elk kind zijn eigen laptop/device. Opdrachten voor rekenen en wereldoriëntatie worden digitaal gemaakt en verwerkt. Er wordt tijdens die lessen niet meer in of uit boeken gewerkt.
Bij vakken als taal en spelling kan de laptop als extra middel ingezet worden bij de les. Tijdens deze vakken wordt echter ook nog ‘gewoon’ gebruik gemaakt van schrift en pen zodat de fijne motoriek zich wel goed ontwikkelt. Tevens kan de laptop worden gebruikt bij het typen van verslagen en presentaties of als informatiebron bij het maken van een werkstuk.
Jaarlijks laten we kinderen werken met de 3D-printer. Deze is door kinderen van de plusklas in elkaar gezet. Kinderen ontwerpen eigen voorwerpen en deze worden vervolgens geprint. En verder dompelen we de school zo nu en dan onder in een vracht ict-leskisten met erg leuk en leerzaam materiaal.